Τα βήματα προόδου στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ελονοσίας, παρουσίασε ο Δήμαρχος Ευρώτα: την Τρίτη 6 Νοεμβρίου το απόγευμα, από το Δήμαρχο Ευρώτα Ιωάννη Γρυπιώτη, παρουσία κλιμακίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στο Δημαρχείο στη Σκάλα.

Πρόληψη της Ελονοσίας σε όλες τις Σχολικές Μονάδες της Σκάλας: πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. σ’ όλες τις Σχολικές Μονάδες της Σκάλας. Επίσης διενεργήθηκαν ψεκασμοί εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (indoor- outdoorspraying). 

Πρόγραμμα Ενημέρωσης Δημοτών Ευρώτα από Ιατρούς ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τα μέτρα Πρόληψης της Ελονοσίας: Διεξοδική ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης από την ελονοσία, πραγματοποιήθηκε για τρεις ημέρες (3, 4 και 5 Απριλίου) στη Σκάλα, το Έλος και το Βλαχιώτη.

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Πρόληψη της Ελονοσίας διοργάνωσε ο Δήμος Ευρώτα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: στις 14 και 15 Μαίου 2012 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημοτικό Κατάστημα Σκάλας. Οι ομιλίες ξεκίνησαν στις 5 μ.μ.

Ενημέρωση για τη λήψη μέτρων πρόληψης από την ελονοσία από Ιατρούς του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7:00μ.μ πραγματοποιήθηκε  στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη από Ιατρούς του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου& Πρόληψης Νοσημάτων).