Ποταμός Ευρώτας

Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ’ όλα ένα ζωντανό οργανισμό που «τρέφει» το Νομό Λακωνίας. Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στην Μεγαλόπολη, και διερχόμενος μεταξύ των οροσειρών Ταϋγέτου και Πάρνωνα, εισέρχεται στη Λακωνία. 

Περισσότερα...

Ποταμός Βασιλοπόταμος

Ένας μικρότερος ποταμός, ο Βασιλοπόταμος, πηγάζει από το κέντρο της πόλης της Σκάλα και εκβάλει κοντά στον ποταμό Ευρώτα. Σ' αυτόν έχει καταγραφεί η Χρυσή Μενίδα (Tropidophoxinellus spartiaticus), ένα ενδημικό είδος ψαριού του γλυκού νερού της περιοχής. Ο ποταμός Βασιλοπόταμος, όπως και ο ποταμός Ευρώτας, αποτελεί βιότοπο της βίδρας (Lutra lutra), είδος που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση.

Περισσότερα...

Οι Παραλίες του Δήμου Ευρώτα

Το μήκος των ακτών του Δήμου Ευρώτα προσεγγίζει τα 17 χλμ. Από τα Τρίνησα έως την Κοκκινιά οι παραλίες αποτελούν ένα σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα. Πολύ συχνά, στην θάλασσα του Λακωνικού κόλπου εμφανίζονται δελφίνια και φαλαινοειδή καθώς και η πράσινη χελώνα Μύδας που αναπαράγεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα...

Δάσος Βασιλακίου

Το πευκόδασος Βασιλακίου, στο ομώνυμο χωριό Βασιλάκιο, τοποθετείται στις παρυφές του Ταϋγέτου. Στην αρχαιότητα, το δάσος χρησιμοποιήθηκε ως δίοδος επικοινωνίας και διέλευσης των βασιλέων. Στα όρια του χωριού και του δάσους διακρίνεται ο Πύργος του Ζαλούμη, ο οποίος μαρτυρά και το πέρασμα των Τούρκων από την περιοχή.  

Περισσότερα...

Δάσος Κρεμαστής

Στην απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρα εκτείνεται το κατάφυτο δάσος της Κρεμαστής, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Πρόκειται για ένα ελατόδασος όπου φιλοξενεί το είδος «Μαύρο έλατο», το οποίο ευδοκιμεί μόνο στη Βορειοανατολική Λακωνία και την Κεφαλονιά. Κατά την εποχή της τουρκοκρατίας αποτέλεσε ορμητήριο Αρκάδων και Λακώνων οπλαρχηγών.  

Περισσότερα...

Σπήλαιο Αυγών

Το σπήλαιο Αυγών βρίσκεται στη Μακριά Λάκκα, κοντά στα Νιάτα. Παρόλο που είναι δύσβατο, και επομένως δεν είναι εύκολα επισκέψιμο στους πολλούς, παρουσιάζει πλούσιο ενδιαφέρον. Όλο το μήκος που εξερευνήθηκε, φθάνει τα 194 μέτρα. Σε όλους σχεδόν τους θαλάμους στα τοιχώματα του σπηλαίου υπάρχουν σταλακτίτες σε διάφορες μορφές. Οι ομορφότεροι όμως σταλακτίτες υπάρχουν στην τελευταία σάλα.

Περισσότερα...

Σπήλαιο Αλεποχωρίου

Η Α' Κουβελέικη σπηλιά βρίσκεται 5χλμ. νοτιοδυτικά του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλεποχωρίου, σε απόλυτο υψόμετρο 350μ. και σε απόσταση 50μ. από τη Β' Κουβελέικη σπηλιά. Αποτελείται από δυο θαλάμους: έναν εξωτερικό, διαστάσεων 8x4μ. και μέγιστου ύψους 2,5μ., και έναν εσωτερικό διαστάσεων 10x6μ. και μέγιστου ύψους 1,60μ.

Περισσότερα...