Αρχαίο Έλος

Ο Στράβων και ο Παυσανίας θα διαδώσουν την παράδοση, ότι το Έλος είχε χτιστεί από τον Έλιον τον νεότερο γιό του Περσέα, βασιλιά της Τίρυνθας και ιδρυτής των Μυκηνών. Οι πρώτοι κάτοικοι του Έλους, Ελείται και Ειλώται κατά τον Ηρόδοτο, θεωρούσαν τον Έλιο γενάρχη τους.

Περισσότερα...

Ο Ναύσταθμος της Αρχαίας Σπάρτης

Κατά την περίοδο της ακμής των Σπαρτιατών, στην σημερινή περιοχή Τρίνησα (7χλμ. από τη Σκάλα), κατασκευάστηκε ο ναύσταθμος της αρχαία Σπάρτης. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τρία μικρά νησιά, με μικρή απόσταση μεταξύ τους και πολύ κοντά στην ακτή, τα οποία ενώθηκαν με τεχνικά μέσα και δημιουργήθηκε το σημαντικότερο λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης.

Περισσότερα...

Αρχαία Ακραία

Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία η ίδρυση της Ακραίας ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους. Ήταν μία από τις αξιόλογες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας. Το όνομά της το πήρε από τον ιδρυτή της Ακρία που κατάγεται, σύμφωνα με παραδόσεις εκείνης της εποχής, από την Σπάρτη. Η θέση της, στην Κοκκινιά...

Περισσότερα...

Κροκεάτης λίθος

Ο Κροκεάτης λίθος γεωλογικά χαρακτηρίζεται ως σκουροπράσινος πορφυρίτης, διάστικτος από ανοιχτόχρωμους ορθογώνιους κρυστάλλους. Είναι τα ψηφιά κατά τους αρχαίους «κρόκες», δηλαδή τα μικρά θαλασσινά χαλίκια, που έδωσαν το όνομα Κροκεαί και Κροκεάτης, το νεότερο τοπωνύμιο της περιοχής όπου βρίσκεται το πέτρωμα

Περισσότερα...

Πλάκα Διοσκούρων

Προστάτες των αρχαίων Κροκεών ήταν οι Διόσκουροι (γιοι του Δία), ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Προτομή των Διοσκούρων, σκαλισμένη σε μαρμάρινη πλάκα, η οποία ανακαλύφθηκε σε σύγχρονες ανασκαφές, διακοσμεί σήμερα την βρύση στην κεντρική πλατεία των Κροκεών και χρονολογείτε από το 81 - 96 μ.Χ.

Περισσότερα...

Κάστρο Γερακίου

Το 1209 επί Φραγκοκρατίας, στην κορυφή επιμήκους λόφου του Πάρνωνα στα ανατολικά του σημερινού οικισμού, χτίστηκε το Κάστρο του Γερακίου από το Γάλλο βαρόνο Γκι Ντε Ντιβελέ. Ήταν ενδιάμεσος σταθμός για την επικοινωνία με φωτιές, ανάμεσα στα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας.

Περισσότερα...

Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κόσμημα της Απιδιάς Λακωνίας είναι ο Ιερός Ναός της Kοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και αποτελεί αντιπροσωπευτικό χριστιανικό μνημείο. Χρονολογείται το 10ο αιώνα, είναι μια τρίκλιτη βασιλική μεγάλη σε μέγεθος, με έντονα στοιχεία της ανατολίτικης τεχνοτροπίας.

Περισσότερα...

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο ναό σε ωραίες αναλογίες και κατασκευασμένος με καλή βυζαντινή τοιχοδομία. Ο τρούλος είναι κυλινδρικός με τέσσερα μόνο παράθυρα. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Πανηγυρίστρα Σκάλας, χρονολογείται στα τέλη του 10ου αρχές 11ου αιώνα μ.Χ.

Περισσότερα...

Παλαιομονάστηρο

Σε μια απότομη χαράδρα πάνω από τον ποταμό Ευρώτα, στην Τοπική Κοινότητα Βρονταμά, βρίσκεται το μνημείο του Παλαιομονάστηρου. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό του 12ου αιώνα, ακανόνιστα χτισμένου, που η οχυρωματική του θέση το προστάτευε από εξωτερικές επιθέσεις.

Περισσότερα...